Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Μαλκογιώργος, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ από το Γαρδίκι Φθιώτιδας


Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Μαλκογιώργος, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ από το Γαρδίκι Φθιώτιδας
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο Βαγγέλης Μαλκογιώργος, ΕΠΟΝίτης και ανθυπολοχαγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη στο ορεινό χωριό Γαρδίκι Φθιώτιδας, τόπος καταγωγής της οικογένειάς του. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Δελιχά, μέλος της ΤΕ Εύβοιας, μεταφέροντας τα συλλυπητήρια του Κόμματος στην οικογένεια και τους συγγενείς.

Ο Βαγγέλης Μαλκογιώργος γεννήθηκε στις 5 Απρίλη 1929 στο Γαρδίκι Φθιώτιδας. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά της οικογένειας του Αλέκου Μαλκογιώργου, προπολεμικού κομμουνιστή. Μιας οικογένειας ολοκληρωτικά δοσμένης στον αγώνα για να ζήσει ο λαός καλύτερα και γνώρισε διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και θάνατο...

Ο μεγάλος του αδερφός Κώστας, μέλος του Τάγματος Θανάτου του ΕΛΑΣ ‑ και στη συνέχεια μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού - ακολούθησε το 1948 το ηρωικό τάγμα Παλαιολόγου από τη Δυτική Φθιώτιδα στον Γράμμο και αφού γλίτωσε από τις επιχειρήσεις στον «Κλέφτη», σκοτώθηκε λίγο αργότερα πάνω από τη Φλώρινα. 

Το 1948 σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή κοντά στη Μουσουνίτσα Φωκίδας, σε ηλικία μόλις 12 ετών και ο μικρός του αδερφός Δημήτρης, σύνδεσμος του ταγματάρχη «Νικηφόρου». Ο πατέρας του Αλέκος και ο άλλος του αδερφός, Βασίλης, κατάφεραν να περάσουν με τις τελευταίες ομάδες ανταρτών τα σύνορα και να βρεθούν στην Πολωνία, όπου και έμειναν μέχρι το 1977.

Ο Βαγγέλης Μαλκογιώργος βγήκε στο βουνό με τον Δημοκρατικό Στρατό το Γενάρη του 1947, «μη αντέχοντας να τρώει άλλο ξύλο κάθε φορά που οι συμμορίες και ο στρατός πέρναγαν από το χωριό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του «Μαρτυρία ενός αγωνιστή του ΔΣΕ».

Συμμετείχε σε δεκάδες μάχες και επιχειρήσεις που έδωσε το αρχηγείο Ρούμελης, ενώ τον Οκτώβρη του 1947 συμμετείχε στη μεγάλη πορεία προς τον Γράμμο. Επιλέχθηκε για τη Σχολή Ανθυπολοχαγών του ΚΓΑΝΕ, με την οποία πήρε μέρος μεταξύ άλλων στην κατάληψη της Καρδίτσας και του Καρπενησίου.

Έπεσε στα χέρια των διωκτών του στις αρχές Ιουνίου 1949, ενώ κρυβόταν κοντά στο χωριό Κανάλια Φθιώτιδας για να γνωρίσει διώξεις, στρατοδικεία, φυλακίσεις και εξορίες, ενώ συνελήφθη και εξορίστηκε και το 1967 από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Η συμμετοχή της οικογένειάς του στους αγώνες του λαού και ιδιαίτερα στον ένοπλο ταξικό αγώνα 1946–49 ακολούθησε τον Βαγγέλη Μαλκογιώργο σε όλη την πορεία της ζωής του. Παρά τις διώξεις του αστικού κράτους, εργαζόμενος σκληρά ως οικοδόμος, πλακάς και μαραγκός, στην Αθήνα όπου ζούσε, έφτιαξε τη δική του οικογένεια.

Ο Βαγγέλης Μαλκογιώργος ήταν ένας λαϊκός αγωνιστής. Πάλεψε σκληρά, παραμένοντας πιστός στις αρχές και στις αξίες του. Πιστός σε όλη τη ζωή στο ΚΚΕ και στον αγώνα για τον σοσιαλισμό.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *