Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Γεωπάρκο Μπουχάρια Κοζάνης


Γεωπάρκο Μπουχάρια Κοζάνης
Γεωπάρκο Μπουχάρια Κοζάνης

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νότια της Κοζάνης , στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων – Βελβεντού,  υπάρχει το μοναδικό για τον Ελλαδικό χώρο γεωπάρκο Μπουχάρια.
Τα Μπουχάρια είναι ένας μοναδικός και εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός που προέκυψε από την διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων ετών. Τα Μπουχάρια είναι ιδιόμορφες χωμάτινες κολώνες που το ύψος τους κυμαίνεται από 2 έως 6 μέτρα και το πλάτος τους από 1 έως 2,5 μέτρα.

Συνολικά στο πάρκο υπάρχουν 20 τέτοιες κολώνες που αποτελούνται από αργίλους , άμμους , κροκάλες ενώ πιθανών λειτουργούν ως συγκολλητική ύλη τα οξείδια του σιδήρου και το διοξείδιο του πυριτίου. Στην κορυφή τους υπάρχουν πλάκες από σχιστόλιθο , οι οποίες προστατεύουν τις χωμάτινες κολώνες από περαιτέρω διάβρωση. Η ονομασία τους οφείλεται στο σχήμα τους , καθώς η όψη τους μοιάζει με καμινάδα και στην τοπική διάλεκτο η καμινάδα ονομάζεται μπουχάρι.
Γεωπάρκο Μπουχάρια Κοζάνης
Ο δεύτερος ιδιαίτερος γεωλογικός σχηματισμός που συναντάμε στο πάρκο είναι τα Νοχτάρια , που η ονομασία τους προέρχεται από την λέξη όχθη. Πρόκειται για συστάδες από χωμάτινες μυτερές πυραμίδες με απόκρημνο ανάγλυφο και εκτείνονται σε μήκος 2 χιλιομέτρων στις όχθες του ρέματος της Ποταμιάς. Είναι της ίδιας σύστασης και προέλευσης με τα Μπουχάρια  χωρίς όμως να έχουν στην κορυφή τους τις σχιστολιθικές πλάκες , ενώ το ύψος τους φτάνει μέχρι τα 15 μέτρα.

Το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης βρέθηκε στο γεωπάρκο "Μπουχάρια" και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για αυτό.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντερ.


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και να τις χρησιμοποιήσετε ελεύθερα.


 
Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης
Hellenic Observation Center
  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ-ΣΤΥΛΙΔΑ ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ You Tube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *