Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Μολδαβία θα πληρώνουν σε ρούβλια — Αυστρία η άρνηση αγοράς από τη Ρωσία


Η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Μολδαβία θα πληρώνουν σε ρούβλια — Αυστρία η άρνηση αγοράς από τη Ρωσία
Η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Μολδαβία ανακοίνωσαν επίσημα τη συμφωνία τους για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο του νέου συστήματος, πληρώνοντας με ρούβλια, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. 

Η Βουλγαρία και Σλοβακία είναι οι δυο πρώτες χώρες-μέλη της ΕΕ που επισήμως, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δέχονται να πληρώνουν σε ρούβλια το αέριο που αγοράζουν. Η Σλοβακία είναι και μέλος της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αυστριακής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, Άλφρεντ Στερν, εκτίμησε ότι η άρνηση αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία «είναι αδύνατη». «Όχι, είναι αδύνατο να εγκαταλείψουμε το ρωσικό αέριο εάν δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις τεράστιες συνέπειες. Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να το κάνουν, αλλά στην Αυστρία δεν είναι δυνατό φέτος», δήλωσε ο Στερν στην εφημερίδα «Die Presse».

Τόνισε ότι η Αυστρία βρίσκεται «σε δύσκολη θέση» και δεν μπορεί «απλώς να βγει από το ρωσικό αέριο», επειδή η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και πρόσβαση σε υγροποιημένο αέριο. «Οποιαδήποτε διαφοροποίηση θα σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε ακριβές υποδομές για πρόσβαση σε ακριβότερο αέριο. Η έξοδος από το ρωσικό αέριο έχει ένα τίμημα. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτό», κατέληξε.

Η OMV είπε επίσης ότι περιμένει πληροφορίες από την «Gazprom» σχετικά με την πληρωμή για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς οι πληρωμές σε ευρώ για φυσικό αέριο από τη Ρωσία αποτελούν τη βάση της συμφωνίας.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ για τον νέο μηχανισμό πληρωμής για το φυσικό αέριο.

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *