Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Μέχρι που άναψε το φυτίλι...


Μέχρι που άναψε το φυτίλι...
Μέχρι που άναψε το φυτίλι...
 
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι άραγε τρέλα του «αυταρχικού» Πούτιν, επίθεση στη «δημοκρατία και την ελευθερία του δυτικού κόσμου», πάει να λύσει ουκρανο-ρωσικές διαφορές ή είναι κάτι το βαθύτερο και πολύ πιο σοβαρό που μπορεί να βάλει φωτιά από τη Σκανδιναβία, την Κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια, μέχρι την ευρύτερη Μέση Ανατολή; 

Και ποια είναι «η σωστή πλευρά της ιστορίας» που καλούν τον απλό κόσμο να διαλέξει; Δηλαδή αν θα γίνει «καύσιμη ύλη» για τα συμφέροντα των ρωσο-ουκρανών ολιγαρχών ή γι’ αυτά των αμερικανο-ευρωπαϊκών επιχειρηματικών κολοσσών μαζί και της μερίδας των φιλο-δυτικών, επίσης, ουκρανών ολιγαρχών. Ποια πλευρά «ήρξατο χειρών αδίκων»;

Μήπως όλοι τους;

Όποιος, τα προηγούμενα χρόνια, παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, «δεν έπεσε από τα σύννεφα.» Αντίθετα, έβλεπε τη θύελλα που έρχεται για τους λαούς. Πιο καθαρά δεν γινόταν να τα πει ο Ολέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου:

Το Μάρτη του 2019, πριν από ακριβώς δύο χρόνια, δήλωνε σε συνέντευξή του σε ουκρανική τηλεοπτική εκπομπή ότι ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία είναι κατά 99% πιθανό να συμβεί μετά το 2020 και μέχρι το 2022.

«Θα περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές, εισβολή από τις τέσσερις ρωσικές στρατιές που έχουν συσταθεί στα σύνορά μας, πολιορκία του Κιέβου, προσπάθεια περικύκλωσης των μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στη Ζώνη Αντιτρομοκρατικών Επιχειρήσεων (το Ντονμπάς) (...) επίθεση από τα εδάφη της Λευκορωσίας, εγκαθίδρυση νέων "Λαϊκών Δημοκρατιών", ενέργειες σαμποτάζ, επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, εισβολή με αερομεταφερόμενες μονάδες», ήταν η λεπτομερής πρόβλεψη που έκανε τότε.

Προφανώς δεν πρόκειται για κάποιου είδους «προφήτη». Ο συγκεκριμένος είναι σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας!

Στην ίδια συνέντευξη, η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν τυχόν ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου στα ανατολικά, δηλαδή στις περιοχές του Ντονμπάς. Η απάντησή του αποκαλυπτική: 

«Όχι, δεν θα μιλήσουμε για καμία ημερομηνία τερματισμού του πολέμου, αντιθέτως (σ.σ. η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ) είναι πιο πιθανό να οδηγήσει τη Ρωσία στο να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας, επειδή οι Ρώσοι θα πρέπει να μας υποβαθμίσουν σε επίπεδο υποδομών και να μετατρέψουν τα πάντα εδώ σε κατεστραμμένη περιοχή, ώστε το ΝΑΤΟ να είναι απρόθυμο να μας δεχτεί».

Η δημοσιογράφος επιμένει και τον ρωτά αν η Ρωσία θα τολμήσει να κηρύξει απευθείας τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ, με τον Αρέστοβιτς να απαντά: 

«Οχι, όχι στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία θα πρέπει να το κάνει αυτό (σ.σ. να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία) πριν ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, ακριβώς για να μας αποτρέψει από το να ενδιαφερόμαστε για το ΝΑΤΟ, ως μια κατεστραμμένη περιοχή».

Συνεχίζοντας τη συζήτηση, πρόσθεσε ότι «κατά 99,9% το τίμημά μας για να μπούμε στο ΝΑΤΟ είναι ένας μεγάλος πόλεμος με τη Ρωσία. Αν δεν ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει απορρόφηση από τη Ρωσία μέσα σε 10 με 12 χρόνια. Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε τώρα». 

Η δημοσιογράφος, εμφανώς σαστισμένη, τον ρώτησε τι από τα δύο είναι καλύτερο για την Ουκρανία, και ο Αρέστοβιτς της απάντησε κατηγορηματικά: «Ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία και ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της ήττας της Ρωσίας. Αυτό θα είναι το καλύτερο».

Ο Αρέστοβιτς υπήρξε μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στη διαδικασία του Μινσκ, όπου συζητιόταν η διευθέτηση με τη Ρωσία της κατάστασης στα ανατολικά. Από το 2014 αναμείχθηκε στην προετοιμασία στρατιωτικών δυνάμεων που θα δρούσαν στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Στο βιογραφικό του εμφανίζεται να έχει τιμηθεί από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας (Ιούλης 2014, αμέσως μετά τα γεγονότα του «ευρω-Μεϊντάν»), από την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Εσωτερικών, από τη διοίκηση των Ουκρανικών Χερσαίων Δυνάμεων «Για Ειδική Υπηρεσία» και, βέβαια, από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας «Για τη συμμετοχή στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Είναι προφανές, ότι, απ' όσα έλεγε ο κύριος σύμβουλος, είχε γνώση όλων των πιθανών σεναρίων που υπήρχαν πάνω στο τραπέζι πριν τη ρωσική εισβολή, τα οποία συζητούνταν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο με όλους τους «ενδιαφερόμενους παίχτες». 

Σε κάθε περίπτωση, και οι δηλώσεις εκείνες, επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο πόλεμος δεν έπεσε από τον ουρανό. Αυτά κυοφορούνταν και «ωρίμαζαν» για χρόνια στους ανταγωνισμούς του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, με επίκεντρο την ένταξη της Ουκρανίας στην ευρωατλαντική συμμαχία, μέχρι που άναψαν με τα ίδια τους τα χέρια το φυτίλι ενός ακόμα άδικου και απαράδεκτου πολέμου.

Χρήστος Φουσέκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *