Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Εμβόλιο κορωνοϊού: Ποιοι και πότε θα κάνουν τρίτη δόση


Εμβόλιο κορωνοϊού: Ποιοι και πότε θα κάνουν τρίτη δόση

Στις κατηγορίες των ασθενών που θα χρειαστεί να κάνουν μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.


Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού επισήμανε ότι «η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στοχεύει να θωρακίσει όσους ακόμη παραμένουν ευάλωτοι, λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό. Θα γίνεται με εμβόλιο mRNA».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τέλος τα εμβόλια Johnson & Johnson και AstraZeneca για την αναμνηστική δόση κατά του κορωνοϊού.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας και δια στόματος Μαρίας Θεοδωρίδου ακόμη και όσοι έχουν ήδη κάνει τα εμβόλια Johnson & Johnson και AstraZeneca θα προχωρήσουν με εμβόλια mRNA, δηλαδή, Moderna ή Pfizer.

Η τρίτη δόση που θα ξεκινήσει από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου δεν θα αφορά τους πάντες αλλά συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι «η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του ιού ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές μας προβλέψεις και τις προσδοκίες μας. Όμως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και την αποφυγή των θανάτων σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%. 

Αναντίρρητα με την παραλλαγή Δέλτα φαίνεται ότι και οι εμβολιαζόμενοι είναι λιγότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια λοίμωξη, κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι, και η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο, έχει βραχύτερο χρόνο επώασης όμως στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. 

Ανοσοποίηση με δύο δόσεις, ή μια με τα μονοδοσικά των εμβολίων ήταν και παραμένει η αιχμή του δόρατος για το πρόγραμμα εμβολιασμού».

Ποιοι θα λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Οι επιτροπές προέβησαν στη σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:


-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

-Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού

-Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής

–Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία

–Νεφροπαθείς

–Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή

–Άτομα με HIV λοίμωξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *