Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Χτύπημα της απεργίας με πρόφαση τις πανελλήνιες – Αγωγή Κεραμέως


Χτύπημα της απεργίας με πρόφαση τις πανελλήνιες – Αγωγή Κεραμέως
Κατεπείγουσα αγωγή σχετικά με την αυριανή 24ωρη απεργία στην ΑΔΕΔΥ κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με πρόφαση τη διασφάλιση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η αγωγή της Ν. Κεραμέως ήρθε σε συνέχεια της κατάπτυστης ανακοίνωσης της ΝΔ που καταφερόταν κατά της απεργίας, επικαλούμενοι τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και ουστιαστικά περιορίζουν το δίκαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους.

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων», επισημαίνει.

Και προσθέτει ότι εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατα τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής, που δεν νοείται να τίθεται σε κίνδυνο.

«Δεδομένης της κρισιμότητας της περίστασης, η ΟΛΜΕ απηύθυνε και η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί», υπογραμμίζει.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά των καλούντων σε απεργία ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με μοναδικό σκοπό να διασφαλισθεί – στο αναγκαίο και αναλογικό μέτρο – ότι η διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 δεν θα παρακωλυθεί με κανένα τρόπο.

Ζητά συγκεκριμένα να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Όσον αφορά την ανακοίνωση της ΝΔ, στάζει χολή και ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί σε κοινωνικό αυτοματισμό με αιχμή την απεργία στα ΜΜΜ της Αθήνας.

Παρεμβαίνοντας ανοιχτά στη Δικαιοσύνη, που κατά τα άλλα τη χαρακτηρίζει ανεξάρτητη, ζητά εμμέσως πλην σαφώς να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές διότι «δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία για την προκήρυξη απεργιών» και επειδή «γίνονται σε περίοδο εισαγωγικών εξετάσεων για το Πανεπιστήμιο».

Επιπλέον, με την ανακοίνωσή της η ΝΔ φανερώνει πως μια από τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου της είναι να χτυπηθεί το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία με σκοπό να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς. Ισχυρίζεται ότι επιβεβαιώνεται η «αναγκαιότητα των ρυθμίσεων που εισάγονται με το εργασιακό νομοσχέδιο περί ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια, όπως και απαγόρευσης επαναπροκήρυξης απεργίας που κηρύσσεται παράνομη από τα δικαστήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *